Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Set-top-boxy => Téma založeno: Jaromir Henek 12. 08. 2011, 14:08:51

Název: Ovládací menu TV místo menu set-top boxu?
Přispěvatel: Jaromir Henek 12. 08. 2011, 14:08:51
Zdravím,

poraďte prosím neznalému - v obývacím pokoji mám TV (digitální příjem, UPC), nyní jsem zakoupil do vedlejšího pokoje druhý televizor a rád bych přijímal taktéž digitálně, nikoliv pouze analog. K tomu však - jestli jsem správně pochopil - potřebuji druhý samostatný set-top box včetně karty (to si pronajmu u UPC). A teď mi prosím poraďte: zapojím-li set-top box, dostanu k němu druhý ovladač a budu nucen používat ovládací menu set-top boxu??

Tedy na ovládání přes vestavěné ovládací menu TV mohu zapomenout, stejně tak na ovladač k televizoru? Je to tak, nebo se s tím mohu nějak poprat? Rád bych využíval menu v TV včetně ovladače, který jsem k němu dostal. Lze to někde přepnout, navolit? Nerad bych se zbavoval přehledného menu a jeho funkcí + dobrého ovladače kvůli takové "ptákovině" jako je set-top box... A už vůbec ne u televizoru za X desítek tisíc.  ;)
Prosím o rady, tipy a zkušenosti.
Děkuji!

Jaromír
Název: Re: Ovládací menu TV místo menu set-top boxu?
Přispěvatel: mmc 12. 08. 2011, 15:23:53
Televizor "za X desítek tisíc" určite má DVB-C tuner a CI-slot, takže "takovú ptákovinu" potrebovať nebudeš, stačí do CI-slotu vložiť CAmodul s kartou od UPC.
Ak by to tak nebolo, tak tých "X desítek tisíc" bolo hoooodně zlá investícia.
Název: Re: Ovládací menu TV místo menu set-top boxu?
Přispěvatel: Jaromir Henek 12. 08. 2011, 21:06:16
Ano, to televize má. Díky za dobrou zprávu a nakopnutí, nevěděl jsem k čemu ten slot je. Ať se daří!
Název: Re: Ovládací menu TV místo menu set-top boxu?
Přispěvatel: Martin Hájek 13. 08. 2011, 08:57:46
Jen aby DVB-C tuner opravdu měla, CI slot má každá, která má aspoň DVB-T.
Název: Re: Ovládací menu TV místo menu set-top boxu?
Přispěvatel: Pamětník 13. 08. 2011, 09:18:23
Jen aby DVB-C tuner opravdu měla, CI slot má každá, která má aspoň DVB-T.
Bohužel je to někdy sázka do loterie. Zda má u nás TV funkční DVB tuner i v režimu KABEL často ani výrobce neuvádí, obchodníci většinou tápou a úplně zaručenou funkčnost může potvrdit jen spokojený provozovatel.

P.S. To je tak velký problém pro tazatele uvést přesné typové označení přístroje, na jehož funkčnost se ptá?
Název: Re: Ovládací menu TV místo menu set-top boxu?
Přispěvatel: Jaromir Henek 13. 08. 2011, 22:45:46
Díky za info, ano DVB-C tuner má (konkr. uvedeno "digitální kabelové DVB-C (MPEG-2/4)").

Pamětník: Původní dotaz nemá přeci s modelem televize co společného, nebo snad ano? Šlo mi o objasnění obecného principu, který mi nebyl znám. Tedy zda je ke KAŽDÉ (další) televizi v domácnosti nutno dokupovat/pronajímat (další) set-top box.
Název: Re: Ovládací menu TV místo menu set-top boxu?
Přispěvatel: Pamětník 13. 08. 2011, 23:08:08
Díky za info, ano DVB-C tuner má (konkr. uvedeno "digitální kabelové DVB-C (MPEG-2/4)").

Pamětník: Původní dotaz nemá přeci s modelem televize co společného, nebo snad ano? Šlo mi o objasnění obecného principu, který mi nebyl znám. Tedy zda je ke KAŽDÉ (další) televizi v domácnosti nutno dokupovat/pronajímat (další) set-top box.
Kdyby jste rovnou uvedl označení TV, ke kterému Váš dotaz směřoval, mohl Vám kdokoliv znalý zasvěceně a správně poradit hned v první odpovědi. A právě, že údaj "KAŽDÁ (další)" vůbec nic neříká, musel by Vám rádce vyjmenovat všechny typy TV u kterých jde využít CI slot se spárovanou kartou a nakonec i ten zbytek, u kterého nelze aktivovat DVB tuner v kabelovém režimu. Navíc u některých značek v Česku funguje DVB-C tuner jen když se v menu zvolí lokalizace ve Skandinávii. Při nastavení Česko, to nefunguje. U anonymní TV nelze odhadnout, zda kabelovku zvládne sama, nebo je potřeba si k ní pořídit STB pro DVB-C.

P.S. Že samotná přítomnost CI slotu ještě nic negarantuje, vyplývá i z upozornění zákazníkům od jediného autorizovaného prodejce, zprostředovávajícího tuto záležitost pro největší kabelovky :

Důležité upozornění pro zákazníky UPC, KTCZ a Kabel servis Praha :
• Podmínkou je, aby v používaném koncovém zařízení byl televizní tuner DVB-C a kompatibilní CI (common interface) slot.
• Prověřte si prosím u výrobce koncového zařízení (televizoru), že je Ca modul kompatibilní s Vaším přístrojem.  To znamená, že má Váš televizor DVB-C tuner. Zpětná kontrola u prodejce již neprobíhá.
• TV, které nemají  ČR firmware je nutné naladit  pod jinou zemí /Švédsko, Finsko/, v tomto   případě se někdy objevují problémy s diakritikou v EPG  s kterými musíte počítat.

Název: Re: Ovládací menu TV místo menu set-top boxu?
Přispěvatel: Drahoslav Brašule 13. 08. 2011, 23:21:06
Přesně řečeno:) Reagoval jste dřív,jinak tohle přesně sedí-taky sem nepochopil"KAŽDÁ" televize. Protože citace z katalogu ve stylu Ctrl+C a Ctrl+V nic neříká  ;)
Název: Re: Ovládací menu TV místo menu set-top boxu?
Přispěvatel: Jaromir Henek 14. 08. 2011, 22:29:23
Pamětník: Dobrá, uznávám. Jedná se o tento model http://www.alza.cz/46-samsung-ue46d6530-d228699.htm#popis (http://www.alza.cz/46-samsung-ue46d6530-d228699.htm#popis)
Název: Re: Ovládací menu TV místo menu set-top boxu?
Přispěvatel: Pamětník 15. 08. 2011, 11:55:32
Teď konečně přišla chvíle pro majitele stejného TV a využívajících služeb DVB-C od UPC, zda se nesetkali s nějakým problémem a neúplnou funkčností CI modulu a karty. Osobně bych se nebál tohoto řešení, mě to tak funguje u novějších modelů TV značek Sony, LG i Samsung.

Možná by se dalo dobrozdání získat i od zprostředkovatele = firmy LICA http://www.dvb-c-shop.cz/produkty/ca-modul-conax-cas7/technicrypt-cxv.htm (http://www.dvb-c-shop.cz/produkty/ca-modul-conax-cas7/technicrypt-cxv.htm)
Název: Re: Ovládací menu TV místo menu set-top boxu?
Přispěvatel: Jaromir Henek 15. 08. 2011, 12:39:15
Napíšu jim dotaz a případný výsledek pastnu sem. Díky.
Název: Re: Ovládací menu TV místo menu set-top boxu?
Přispěvatel: Pamětník 15. 08. 2011, 13:20:38
Jistá odpověď je již obsažena v informaci technického oddělení http://www.dvb-c-shop.cz/clanky/hlavni-stranka/postrehy-k-televizorum-v-kombinaci-s-ca-modulem.htm (http://www.dvb-c-shop.cz/clanky/hlavni-stranka/postrehy-k-televizorum-v-kombinaci-s-ca-modulem.htm)