Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Zemské digitální vysílání (DVB-T) => Téma založeno: QQ Micra 14. 06. 2011, 22:13:13

Název: "Bez signálu"
Přispěvatel: QQ Micra 14. 06. 2011, 22:13:13
zdravím, jelikož jsem v tomto aboru naprostý laik, tak se omlouvám za předem lamácky položenou otázku/dotaz:

pár dní zpátky, nám do baráku nainstalovali zesilovač DVB-T signálu, všichni sousedé ho přímají v pohodě přes settop boxy, ale my máme právě televizi která ten přijímač má (samsung le40a558). a teď k problému, přes automatické ladění mi to nic nenalezne, ale v seznamu kanálů se všechny co bychom měli mít zobrazují v naprostém pořádku, ale když je zkusím naladit, televize vyplivne "Bez signálu" ...

už jsem těžce zoufalý, díky za jakýkoliv post k topicu, s pozdravem Micra

Název: Re: "Bez signálu"
Přispěvatel: Jaroslav Syrový 14. 06. 2011, 22:30:58
To sem nějak nepochopil? Jak se můžou zobrazit v seznamu kanálů, když nejdou naladit? A ručně to ladit jde? Jinak to spíš vypadá na nějaký nepoužitelný signál, možná to naladí, ale je to taková mizérie, že už nezobrazí.
Název: Re: "Bez signálu"
Přispěvatel: QQ Micra 14. 06. 2011, 22:35:26
no ais tak, když se kouknu na síli signálu, tak to kolísá na 0 a výš... každopádně všichni v baráku to chytaj úplně v pohodě, a když tu byl u nás ten chlápek to nám to vykutil, tak měl ssebou takovou malou TV, kde všechno naladil, ale na naší TV to naladit nešlo, a v tom seznamu kanálů fakt nechápu jak se to tam dostalo, jak jsem to včera zkoušel, nic tam nebylo, díky za reakci
Název: Re: "Bez signálu"
Přispěvatel: Jaroslav Syrový 14. 06. 2011, 22:54:09
Ten chlapík byl asi nějaký mastič antén a patlal, protože měl signál v první řadě proměřit a pak by se příčina poznala hned (je ovšem otázkou, jestli by to vůbec poznal ten dotyčný, co si tam hraje na anténáře). Takže jediný co můžeš udělat je to, že se obrátíš na správce STA a u něho budeš reklamovat službu. Akorát doufej, že to nebude někde v tvých původních rozvodech (jestli tam samozřejmě jsou, např. účastnická šňůra mezi zásuvkou a TV, což bývá jedna z nejčastějších příčin), protože bys to musel celý zacvakat tu opravu.
Název: Re: "Bez signálu"
Přispěvatel: ladik 12 15. 06. 2011, 00:55:20
Nektere televizory nebo settopboxy neumi naladit stejny multiplex, vysilany na rozdilnem kanale. To se stane tehdy, kdyz se pri uprave STA nebo z jinych duvodu zmenil vysilaci kanal, na kterem multiplex prijimate. Odpomoc: smazat vsechny programy nebo uvest pristroj do tovarniho/expedicniho nastaveni a pak znovu naladit. Podobny problem se tu uz resil:
http://forum.digizone.cz/index.php?topic=1182.msg13838#msg13838
Název: Re: "Bez signálu"
Přispěvatel: Pamětník 15. 06. 2011, 11:17:07
Pro kontrolu Vaší přípojky můžete požádat sousedy o otestování příjmu na Vaší TV u nich doma, nebo ještě lépe i naopak (jejich hrající přijímač na Vaší přípojce). Možná zjistíte, že si opravdu Vaše TV pamatuje něco nevhodného a nepůjde to ani tam. Potom by měl pomoci reset do továrního nastavení a nejlépe ruční ladění jen na konkrétní kanály, které máte v rozvodu.
Název: Re: "Bez signálu"
Přispěvatel: Pavel-original 16. 06. 2011, 17:47:34
Ten chlapík byl asi nějaký mastič antén a patlal, protože měl signál v první řadě proměřit a pak by se příčina poznala hned (je ovšem otázkou, jestli by to vůbec poznal ten dotyčný, co si tam hraje na anténáře).
Vidíte, a když jsem to samé psal já, tak jste mi nadával.
Název: Re: "Bez signálu"
Přispěvatel: Pavel-original 16. 06. 2011, 17:50:30
To se stane tehdy, kdyz se pri uprave STA nebo z jinych duvodu zmenil vysilaci kanal, na kterem multiplex prijimate.
K čemu by to mělo být dobré?
Název: Re: "Bez signálu"
Přispěvatel: Jaroslav Syrový 16. 06. 2011, 17:51:06
Ten chlapík byl asi nějaký mastič antén a patlal, protože měl signál v první řadě proměřit a pak by se příčina poznala hned (je ovšem otázkou, jestli by to vůbec poznal ten dotyčný, co si tam hraje na anténáře).
Vidíte, a když jsem to samé psal já, tak jste mi nadával.
To už si nějak nepamatuju  :)
Název: Re: "Bez signálu"
Přispěvatel: Jaroslav Syrový 16. 06. 2011, 17:52:16
To se stane tehdy, kdyz se pri uprave STA nebo z jinych duvodu zmenil vysilaci kanal, na kterem multiplex prijimate.
K čemu by to mělo být dobré?
V STA se běžně provádí konvertorování kanálů a důvodů je víc.
Název: Re: "Bez signálu"
Přispěvatel: Pavel-original 16. 06. 2011, 23:28:45
To se stane tehdy, kdyz se pri uprave STA nebo z jinych duvodu zmenil vysilaci kanal, na kterem multiplex prijimate.
K čemu by to mělo být dobré?
V STA se běžně provádí konvertorování kanálů a důvodů je víc.
To není moc konkrétní odpověď... Jaké?
Název: Re: "Bez signálu"
Přispěvatel: Jaroslav Syrový 17. 06. 2011, 09:13:37
A k čemu to potřebuješ vědět?  ;D  Mezi důvody patří třeba to, že kanálový konvertor drží konstantní výstupní úroveň signálu, dalším důvodem je menší útlum na nižších frekvencích (např. převod k64 na začátek UHF pásma) atd.
Název: Re: "Bez signálu"
Přispěvatel: Pavel-original 17. 06. 2011, 10:55:55
A k čemu to potřebuješ vědět?  ;D
Musím snad mít důvod? Zdá se mi to naprosto zbytečné, tak se ptám.
 
Mezi důvody patří třeba to, že kanálový konvertor drží konstantní výstupní úroveň signálu, dalším důvodem je menší útlum na nižších frekvencích (např. převod k64 na začátek UHF pásma) atd.
Nebyl by lepší zesilovač? Pořád se mi nezdá, že by výhody převážily nad hromadou nevýhod. Co jsem zjišťoval, tak se podobné praktiky zavedly v době, kdy existovaly TV, které UHF neuměly přijímat a to bude už asi hodně desítek let...
Název: Re: "Bez signálu"
Přispěvatel: Leopold Skřivánek 17. 06. 2011, 12:35:23
Cena zesilovače s AGC dalece převýší cenu za kanálovou vložku (i několik vložek). A mít rozvod DVB-T signálu v celém UHF pásmu, tj. třeba v Brně kanál 29+40+59+64, to se dá udělat někde v RD, ale ne v STA, kde máš rozvody v desítkách, ne-li stovkách metrů od přijímací stanice. A převod nijak nesouvisí s dřívější dobou, kdy se signál konvertoroval z UHF do VHF, toto co se popisuje zde, je převod z UHF do UHF a někdy i s ponecháním stejného kmitočtu, tj. třeba kanálová vložka z 29 do 29.
Název: Re: "Bez signálu"
Přispěvatel: ladik 12 17. 06. 2011, 18:29:17
To se stane tehdy, kdyz se pri uprave STA nebo z jinych duvodu zmenil vysilaci kanal, na kterem multiplex prijimate.
K čemu by to mělo být dobré?
Moje konkretni zkusenost se tyka zmeny vysilaciho kanalu 1. mulltiplexu v Brne 1.12.2009.
Jinak si dovedu predstavit situaci, kdy po uprave STA se prijima signal stejneho multiplexu z jineho vysilace. Napr. proto, ze pred upravou se prijimal signal ze vzdalenejsiho, drive spusteneho vysilace.