Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Antény pro příjem televizního a rozhlasového vysílání => Téma založeno: David Farnik 08. 06. 2011, 15:46:31

Název: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: David Farnik 08. 06. 2011, 15:46:31
Chystám se na celkovou výměnu  antén. Stáří dosluhujících antén 10-15 let.Mám jich na střeše 6.Samozřejmě že je plánuji dát všechny pryč a nahradit je novými.Sem laik takže si chci zavolat nějakou firmu.Ale i taky bych byl rád kdyby mi tady někdo poradil jaký typ antény si mám pořídit a kolik aspoň přibližně mě to bude všechno stát.Mám zájem kromě českých programů chytat i polské muxy jak ze Skrzycnego tak i z Katowic.Katowice mají začít vysílat digitálně k 31. červenci.Analog z Katowic chytám TVP1 a TVP2.Mám teda počkat radši až začnou vysílat ty Katowice digitálně a potom si zavolat tu firmu nebo můžu už i teď?A ještě bych se chtěl zeptat,že v některých případech se bude jednat o dočasný kanál a po čase přejdou Poláci na konečný kanál.To bude pak zapotřebí opět si někoho zavolat nebo mi to bude hrát autamaticky i na tom finálním kanále?Takže budu potřebovat asi celkem 3 antény že?A jak je to s výměnou zesilovačů,kabelů apod.Mám si to taky všechno nechat vyměnit nebu budou stačit ty antény?A ještě jednou bych Vás chtěl poprosit aspoň o přibližnou sumu kolik mě to všechno bude stát.Moc díky.Jinak bydlím nedaleko Havířova,v Albrechticích.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Libor L 08. 06. 2011, 16:09:57
Zase, jeden z těch, co si myslí, že v těchto záležitostech lze radit po netu nebo z "křišťálové koule"!! A hned druhá věta zní, "kolik mě to bude stát...?" To je fakt síla...
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Kuba Melín 08. 06. 2011, 16:11:31
Nikdo vám přesně nemůže říct, jaké antény budou třeba, bez znalosti místních podmínek a úrovní signálu. Ptát se tedy v diskuzi rovnou na cenu je holý nesmysl, to nikdo neví. Stejně nikdo přes internet nenavrhne ideální řešení, k tomu je třeba návštěva profesionála a proměření.

Co ovšem lze celkem spolehlivě tvrdit je to, že budete mít antén méně. Viděl bych to na tři kousky celkem - jednu na české DVB-T, jednu na polské DVB-T (pokud půjde přijímat vše z jednoho vysílače, zřejmě Katowic), a jednu na VKV rozhlas.
Předpokládám, že z Katowic pojedou všechny multiplexy, tedy nebude třeba chytat i Skryczne.

Antény si tam v každém případě nechte dát kvalitní, dejte si pozor, aby vám tam firma necpala logperi antény (tzv. rybí kost) nebo různé víceráhnové nesmysly Televes, Ikusi a spol. A už vůbec ne řídká polská síta.
Kvalitní antény jsou typu X-color (od výrobců Vaten, Emme Esse, Kovoplast), popřípadě antény od Alcadu (MX-045, MX-075 např.). Popřípadě pro horizontální polarizaci jsou slušná i tzv. síta od českých výrobců (husté síto, např. opět Vaten).
Konkrétní typ antény ale opět musí být vybrán až dle místních podmínek.

Kabely, které jsou venku (svody od antén do domu/na půdu), bude třeba vyměnit určitě. Kabely, které jsou vevnitř, ty možná budou moci zůstat, záleží na jejich typu a kvalitě. Zesilovače bude třeba také vyměnit, možná ale žádné nebudou potřeba. Potom bude nutný také slučovač, který sloučí antény pro PL a CZ, a pak slučovač, který sloučí TV s VKV.

Cenu samozřejmě odhadnout nelze, to musí udělat realizátor s ohledem na místní podmínky.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: David Farnik 08. 06. 2011, 16:25:27
Dík za odpověď,ale do těch 5000 Kč bych se mohl vejít ne?Problém polských muxů je v tom že tady doletí ze Skrzycznego jen mux 3,mux 2 vysílá velmi slabým výkonem není šance ho tady chytit kdežto z Katowicemi to bude naopak.Mux 2 bude vysílat vysokým výkonem od 31 července,kdežto mux3 začne vysílat z Katowic až koncem října a to jenom výkonem 2,5 kW.To není šance ho tady chytnout.Takže podle toho to vypadá že budu muset mít  pro příjem  obou polských muxů  2 antény,jednu na Skrzyczne mux 3 a jednu na Katowice mux 2.Je to tak že?
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Martin Fred 08. 06. 2011, 16:30:24
Nechci byt skeptik ale jak znam mistni firmy tak vam za 5000 maximalne promeri signal...
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: David Farnik 08. 06. 2011, 16:40:04
za proměření signálu až 5000  :(
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Mirko Holásek 08. 06. 2011, 16:47:03
Pane Melíne, mohl byste vysvětlit proč tazatele varujete před použitím antén typu logperi.
Já se domnívám, že pro příjem současného pozemního vysíláni TV jsou logaritmicko-periodické antény velmi vhodné. Tato anténa je pásmová, při velmi dobrých elektrických vlastnostech. Její nevýhodou je jen to, že je konstruována pro horizontální polarizaci. To je však řešitelné dodatečným držákem.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Pamětník 08. 06. 2011, 17:12:13
V dnešní době už není rozumné pro příjem DVB-T používat klasické kanálové Yagi antény, muselo by jich být moc. Ale žádná z nich nefunguje jako nějaká frekvenční zádrž a s jistým ziskem přijímá celé, v současnosti používané, pásmo. LP je jakýsi kompromis a víceráhnové antény jsou pokusem o vícenásobné sestavy. Jaká výhoda plyne z faktu, že 2/3 prvků jsou směrovány jinam, než je směr příjmu? Zvyšuje se tím jen počet pasivních prvků a možná to o zlomek dB vylepšuje zisk. Digitální vysílání nevyžaduje oproti analogu žádné speciální antény a tak se obchod a výrobci chtějí napakovat na tvarově zajímavých mutacích klasické antény Yagi. Při přechodu je to vhodná příležitost jak kupujícím něco nového vnutit a úspěšně prodat zbytečnost.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Libor L 08. 06. 2011, 17:15:00
Pane Melíne, mohl byste vysvětlit proč tazatele varujete před použitím antén typu logperi.
Já se domnívám, že pro příjem současného pozemního vysíláni TV jsou logaritmicko-periodické antény velmi vhodné. Tato anténa je pásmová, při velmi dobrých elektrických vlastnostech. Její nevýhodou je jen to, že je konstruována pro horizontální polarizaci. To je však řešitelné dodatečným držákem.

Odebírám LP antény od dvou výrobců (Emme Esse a Fracarro) a oba typy se bez jakékoliv úpravy dají instalovat jak pro H, tak i pro V polarizaci.  Takže to nelze paušalizovat.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Amos Komenski 08. 06. 2011, 17:15:14
Logaritmicko-periodické antény nejsou obecně špatné antény, mají pouze jisté specifické vlastnosti,které je spíše předurčují k MĚŘÍCÍM účelům než pro praktický příjem, s výjimkou velmi dobrých příjmových podmínek a nenáročných požadavků na něj. Tímto je zodpovězeno vše - pro laiky. Pro odborníky to znamená :
- na svou délku nemají zisk,kterého dosahují antény typu Yagi
- mají v širokém frekvenčním pásmu (daném konstrukcí) perfektní impedanční přizpůsobení a téměř konstatní (relativně malý) zisk a bohužel s tím spojený velký úhel příjmu.

Navíc mechanické provedení (zejména přechod na koaxiální kabel) nebývá u této antény obvykle dobře vyřešeno, takže ani z dlouhodobého hlediska nelze tuto anténu příliš doporučovat. Praktické použití bych tak viděl někde pod střechu, kde bude lepší než kus drátu....lol
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Kuba Melín 08. 06. 2011, 19:32:45
Ohledně LP antén - pisatel s nickem Amos Komenski to vysvětlil za mne...

A já přidám: jako anténa pro malý domácí rozvod v blízkosti vysílače dostačí, co se týče výkonu. Pokud tedy nevadí ty zmíněné mechanické vlastnosti, které nejsou ideální (přesně, přechod na koax je nejslabší místo antény, do dvou let je to naprosto zoxidované popř. zkorodované).
Navíc mají LP antény jednu zásadní nevýhodu pro příjem TV, a to je jejich širokopásmovost. Velmi silně tedy zachytí i GSM, i CDMA a v budoucnosti LTE pásma. Což je v případě následného použití jakýchkoliv aktivních prvků značná nevýhoda.

Já jsem zastáncem toho, že anténa je nejlepší zesilovač, a je to nejdůležitější část rozvodu. Co anténa nezachytí, to už nic v rozvodu "nevymyslí". K ceně dané montáže a rozvodu je tedy třeba dávat anténu nejen dle úrovně signálu, ale i dle kvality a ceny. Proto jsem zásadně proti tomu montovat např. LP antény pro STA, kde celá STA stojí 30 000 Kč a samotná anténa se v té ceně ztratí - takže proč tam nedat něco kvalitního a lepšího, než nepříliš dobrou LP anténu za pár šupů - a to i když je signál dostatečně silný.

Bohužel, když se dívám na střechy a "rekonstruované STA", moc firem tuto zásadu nevyznává.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Kuba Melín 08. 06. 2011, 19:36:38
Dík za odpověď,ale do těch 5000 Kč bych se mohl vejít ne?Problém polských muxů je v tom že tady doletí ze Skrzycznego jen mux 3,mux 2 vysílá velmi slabým výkonem není šance ho tady chytit kdežto z Katowicemi to bude naopak.Mux 2 bude vysílat vysokým výkonem od 31 července,kdežto mux3 začne vysílat z Katowic až koncem října a to jenom výkonem 2,5 kW.To není šance ho tady chytnout.Takže podle toho to vypadá že budu muset mít  pro příjem  obou polských muxů  2 antény,jednu na Skrzyczne mux 3 a jednu na Katowice mux 2.Je to tak že?

Do 5000 Kč se v případě příjmu DVB-T ze tří vysílačů určitě nevejdete, v případě, že montáž bude kvalitní. Už jen samotné antény vyjdou odhadem na nejméně 2000 Kč (a to počítám nejlevnější varianty). Navíc je tam ono sloučení, které je v případě slučování tří UHF antén do jednoho svodu komplikovanější a tomu odpovídá i cena.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: David Farnik 08. 06. 2011, 20:00:04
Ještě jednou díky za ochotu,ale do těch 10 000 už snad jo ne?Zítra se mrknu na netu po nějaké te firmě.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Jan Bajger 09. 06. 2011, 11:28:36
Jsem amatér se vzděláním v silnoproudé elektrotechnice. Anténami jsem se začal zabývat v době, kdy byly 2 české a 2 polské programy. Rozvod v RD Vám navrhnu včetně rozpočtu. Podotýkám, že včechny moje antény pracují, přesto, že nemám měřicí přístroj. Včetně práce se dostanu pod 3000 Kč. Pokud Vám bude stačit funkce antén bez toho, zda máte nejlepší BER, napište na e-mail: bajger27@seznam.cz.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Martin B. 09. 06. 2011, 11:45:48
Ten rozpočet by mě zajímal  ;D Stejnětak např. nějaké fotografie Vašich realizacích... nezlobte se na mě, ale říct takhle dopředu bez znalosti situace v daném místě a bez znalosti současného stavu anténních rozvodů u dotyčného pána, že se vejdete do 3000,- a že to určitě půjde a ještě se chlubit tím, že to zprovozníte bez měření, to moc nesvědčí o Vaší serioznosti... naopak to svědčí o Vašem vysokém a možná až nezdravém sebevědomí... Ale ať se pan Farník rozhodne sám...
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Jan Bajger 09. 06. 2011, 13:03:00
Pan Farník všechno vyhodit nemusí. Jestliže chytá Ostravu a K 62, pak je to se signály dobré i bez měření. Bydlím 10 km od Albrechtic, podobnou anténu jsem zprovoznil v Karviné-Ráji.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: David Farnik 09. 06. 2011, 14:30:35
Tak sem si už objednal jednu nejmenovanou firmu,přijede to omrknout v pondělí odpoledne.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: David Farnik 09. 06. 2011, 14:31:22
Pan Farník všechno vyhodit nemusí. Jestliže chytá Ostravu a K 62, pak je to se signály dobré i bez měření. Bydlím 10 km od Albrechtic, podobnou anténu jsem zprovoznil v Karviné-Ráji.
polský mux k 38 asi nechytáte že?
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Martin B. 09. 06. 2011, 14:35:43
Pan Farník všechno vyhodit nemusí. Jestliže chytá Ostravu a K 62, pak je to se signály dobré i bez měření. Bydlím 10 km od Albrechtic, podobnou anténu jsem zprovoznil v Karviné-Ráji.
Jo jo... jak myslíte a jak pan Farník myslí... před nějakým časem za mnou přišli jedni lidé z našeho městečka... "když seš ten radioamatér, pořád stavíš nějaké antény, stožáry, lovíš vzdálené stanice atd.. neporadil bys nám s tím TV digitálem? My jsme si poptali firmu na satelit a oni za to chtějí 20 000,- Tamtěm lidmem jsi to přece taky zprovoznil a nemohou si tě vynachválit"  chvilku jsem se nechal přemlouvat, ale pak jsem slíbil, že se na to příjdu podívat...
stav byl následující: antény asi 20 let staré, ulámané prvky, spoje zkorodované, nevodivé... zesilovač TESA mini 2, který by se spíše hodil do mé sbírky historické radiotechniky, že...  ;D koaxiály staré zelené, částečně šly vnitřkem, částečně venkem... byly popraskané a "plné vody"... celkem se jednalo o 5 přípojek pro TV a jednu pro PC... účastnické zásuvky byly staré, někde chyběly úplně a bylo to všelijak nabastlené, koaxy napojované atd.... co se funkčnosti týče, tak jim jakštakš šla akorát Nova a ČT1.... stav byl tedy zoufalý, zralý na celkovou rekonstrukci....
tak jsem to s nimi jako "blbý dobrák" prošel zhruba jim řekl co všechno bude nutné nakoupit a že jim to tedy udělám, (samozřejmě včetně proměření signálu, né jentak od boku)...  částka, kterou jsem tenkrát odhadnul byla víceméně pouze za potřebný materiál....
no a jak to dopadlo?  Řekli mi, že si to musí rozmyslet.... po nějaké době jsem je opět potkal a dozvěděl jsem se že jsem zloděj.... zloděj proto, protože nějaký Franta Jouda jim přijel osadit set-top-boxy na stávající rozvod, nic neměřil, všechno jde a za naladění si vzal prý "jen" pětistovku....  takže já, který bych si za montáž, proměření signálu a naladění nevzal snad skoro nic a nakoupil bych jim kvalitní materiál jsem zloděj.... zatímco Franta Jouda nekupoval nic, neměřil nic, nedělal nic, jen naladil STB a ještě si za to nechal zaplatit je frajer....
Po této zkušenosti si opravdu už jen tiše stavím svoje stožáry, svoje antény, lovím si svoje vzdálené rozhlasové a občas i tv stanice a obdivuji všechny Eniky, Jakuby, Libory a vůbec všechny kdo se tímhle živí....
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Jan Bajger 09. 06. 2011, 14:47:50
Samozřejmě, že chytám K 38. Já ale vidím ze střechy v Havířově-Suché na vysílač Skrzyczne.
 Pokud máte zájem, klidně si můžete prohlédnout můj systém, bydlíme od sebe 10km daleko.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: David Farnik 09. 06. 2011, 15:10:21
Samozřejmě, že chytám K 38. Já ale vidím ze střechy v Havířově-Suché na vysílač Skrzyczne.
 Pokud máte zájem, klidně si můžete prohlédnout můj systém, bydlíme od sebe 10km daleko.
to já bohužel ne.Albrechtice jsou poněkud v údolí,takže ten příjem je poněkud problematický.Proto musím mít antény poměrně dost vysoko.Vždyť na tomto k 38 je výkon jen1,25kW.Ale uvidím v pondělí co mi sdělí firma,jestli je šance to tady naladit.Co myslíte Vy?Bylo by to dobré,nemusel bych si pořizovat anténu na Katowice a bude stačit jen na Skrzyczne.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Pamětník 09. 06. 2011, 15:12:22
Pan Farník všechno vyhodit nemusí. Jestliže chytá Ostravu a K 62, pak je to se signály dobré i bez měření. Bydlím 10 km od Albrechtic, podobnou anténu jsem zprovoznil v Karviné-Ráji.
Jo jo... jak myslíte a jak pan Farník myslí... před nějakým časem za mnou přišli jedni lidé z našeho městečka... "když seš ten radioamatér, pořád stavíš nějaké antény, stožáry, lovíš vzdálené stanice atd.. neporadil bys nám s tím TV digitálem? My jsme si poptali firmu na satelit a oni za to chtějí 20 000,- Tamtěm lidmem jsi to přece taky zprovoznil a nemohou si tě vynachválit"  chvilku jsem se nechal přemlouvat, ale pak jsem slíbil, že se na to příjdu podívat...
stav byl následující: antény asi 20 let staré, ulámané prvky, spoje zkorodované, nevodivé... zesilovač TESA mini 2, který by se spíše hodil do mé sbírky historické radiotechniky, že...  ;D koaxiály staré zelené, částečně šly vnitřkem, částečně venkem... byly popraskané a "plné vody"... celkem se jednalo o 5 přípojek pro TV a jednu pro PC... účastnické zásuvky byly staré, někde chyběly úplně a bylo to všelijak nabastlené, koaxy napojované atd.... co se funkčnosti týče, tak jim jakštakš šla akorát Nova a ČT1.... stav byl tedy zoufalý, zralý na celkovou rekonstrukci....
tak jsem to s nimi jako "blbý dobrák" prošel zhruba jim řekl co všechno bude nutné nakoupit a že jim to tedy udělám, (samozřejmě včetně proměření signálu, né jentak od boku)...  částka, kterou jsem tenkrát odhadnul byla víceméně pouze za potřebný materiál....
no a jak to dopadlo?  Řekli mi, že si to musí rozmyslet.... po nějaké době jsem je opět potkal a dozvěděl jsem se že jsem zloděj.... zloděj proto, protože nějaký Franta Jouda jim přijel osadit set-top-boxy na stávající rozvod, nic neměřil, všechno jde a za naladění si vzal prý "jen" pětistovku....  takže já, který bych si za montáž, proměření signálu a naladění nevzal snad skoro nic a nakoupil bych jim kvalitní materiál jsem zloděj.... zatímco Franta Jouda nekupoval nic, neměřil nic, nedělal nic, jen naladil STB a ještě si za to nechal zaplatit je frajer....
Po této zkušenosti si opravdu už jen tiše stavím svoje stožáry, svoje antény, lovím si svoje vzdálené rozhlasové a občas i tv stanice a obdivuji všechny Eniky, Jakuby, Libory a vůbec všechny kdo se tímhle živí....
Sice kompletní citací zbytečně zabírám místo, ale pro souvislosti je to třeba. Této ministory věřím, že se vše událo, jak je popisováno. Přes děsivý stav stávajíciho rozvodu, který jistě majitelé nejsou schopni posoudit, náhodou stačilo naladit STB a místo dvou analogových stanic, najednou, za "pouhou" pětistovku, mají stanic několikrát více a možná i v lepší kvalitě.

Nedivme se ale tomu. To není přístup jen k TV. Třeba průměrné stáří osobních aut u nás stoupá a v loňském roce už to bylo 13,7 roku. Jsou ještě ta nejstarší auta ze statistik bezpečná? Mají malou spotřebu? Jsou všechna ekologická s katalizátorem? Nejsou veskrz prorezlá? Ale, vždyť ještě jezdí, tak proč vyhazovat peníze za nové auto? Do města na nákup ještě dojedou a podobně starý anténní systém také nějak momentálně funguje.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Libor L 09. 06. 2011, 15:47:10
To, co napsal Martin B je bohužel krutá pravda a podle toho to taky všechno vypadá! Oni se ti "šetřílkové" budou divit, až dojde např. ke změnně příjmových podmínek a příjem v DVB-T jim bude třeba kostičkovat nebo se nedej Bože ztratí úplně! To pak toho "Frantu Šišku", či jak se dotyčný jmenuje asi pěkně "proklejou"...
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Ma Te S 09. 06. 2011, 16:46:38
Franta Jouda a ne šiška (ten byl v milionářovi) :)
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Franta Kostka 09. 06. 2011, 17:23:25
Franta Jouda a ne šiška (ten byl v milionářovi) :)
když to nebude Kostka, tak klidně Šiška i Jouda :-)
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Jan Bajger 09. 06. 2011, 22:00:07
Věci jsou jednoduché, jsou pouze dvě možnosti, buďto  K 38 naladíte nebo ne. Můžete to udělat anténou se zesilovačem a přijímačem nebo anténou a  měřicím přístrojem. Za první zkoušku dáte cca 300 Kč (pokud žádnou anténu nemáte k dispozici, což u Vás neplatí), za zkoušku odoborníkem o něco více. Pokud dáte adresu, dá se z mapy vyčíst výškový profil trasy od Vás na vysílač Skrzyczne a poměrně dobře odhadnout výsledek. Odborník Vám řekne spoustu parametrů k signálu, já Vám řeknu ANO, NE.
Odborník musí uhradit podíl nákladů na pořízení měřicího přístroje, podíl nákladů na svou kvalifikaci, náklady na spotřebovaný čas a náklady na dopravu k Vám.
Moje "náklady" jsou o něco levnější, protože nemusím vydělat, jde pouze o koníčka a hraju si. S Vaší důvěrou však nikoliv.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Franta Kostka 09. 06. 2011, 23:12:47
Věci jsou jednoduché, jsou pouze dvě možnosti, buďto  K 38 naladíte nebo ne. Můžete to udělat anténou se zesilovačem a přijímačem nebo anténou a  měřicím přístrojem. Za první zkoušku dáte cca 300 Kč (pokud žádnou anténu nemáte k dispozici, což u Vás neplatí), za zkoušku odoborníkem o něco více. Pokud dáte adresu, dá se z mapy vyčíst výškový profil trasy od Vás na vysílač Skrzyczne a poměrně dobře odhadnout výsledek. Odborník Vám řekne spoustu parametrů k signálu, já Vám řeknu ANO, NE.
Odborník musí uhradit podíl nákladů na pořízení měřicího přístroje, podíl nákladů na svou kvalifikaci, náklady na spotřebovaný čas a náklady na dopravu k Vám.
Moje "náklady" jsou o něco levnější, protože nemusím vydělat, jde pouze o koníčka a hraju si. S Vaší důvěrou však nikoliv.
Jakou "důvěru" může mít člověk k někomu, kdo dělá instalaci podle teploměrů??? :-D A ještě tvrdí že dokáže rozhodnout "ANO/NE" :-D Takovýmto lidem by měli dávat pokuty za klamání lidí...
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Jan Bajger 10. 06. 2011, 00:07:21
Vážený pane Franto Kostka, patrně patříte k lidem, kteří tvrdí, že se nedá říci, zda je světlo nebo ne, pokud nemáte měřič intenzity světla. Stejně tak se podle Vás nedá říci, zda je hluk nebo ne bez hlukoměru a změření decibelů. Uznávám rozdíl v kvalitě měření, ale ANO a NE se dá říci podle "teploměrů" s jistou zkušeností naprosto dostatečně. Jinak si podejte zlepšovací návrh na vyřazení všech teploměrů ze všech přijímačů pozemní a satelitní televize, když jsou podle Vás nanic. Všichni výrobci této techniky Vám velmi dobře zaplatí. Stejně tak změřením paramerů signálu za jasného a suchého počasí nemůžete garantovat příjem za deště, pokud jsou hodnoty za sucha "blízko hrany". Všechno pouhým změřením neposoudíte, máte pouze (někdy mnohem) lepší představu o stavu věci. To Vám neberu. Ale, že bez přístrojů nic nelze, je blbost.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: David Farnik 10. 06. 2011, 07:16:18
Věci jsou jednoduché, jsou pouze dvě možnosti, buďto  K 38 naladíte nebo ne. Můžete to udělat anténou se zesilovačem a přijímačem nebo anténou a  měřicím přístrojem. Za první zkoušku dáte cca 300 Kč (pokud žádnou anténu nemáte k dispozici, což u Vás neplatí), za zkoušku odoborníkem o něco více. Pokud dáte adresu, dá se z mapy vyčíst výškový profil trasy od Vás na vysílač Skrzyczne a poměrně dobře odhadnout výsledek. Odborník Vám řekne spoustu parametrů k signálu, já Vám řeknu ANO, NE.
Odborník musí uhradit podíl nákladů na pořízení měřicího přístroje, podíl nákladů na svou kvalifikaci, náklady na spotřebovaný čas a náklady na dopravu k Vám.
Moje "náklady" jsou o něco levnější, protože nemusím vydělat, jde pouze o koníčka a hraju si. S Vaší důvěrou však nikoliv.
samozřejmě že sem si výškový profil zjistil a mělo by to být v pohodě,jak už sem psal k 62 chytám v pohodě,ale ta vysílá o hodně vyšším výkonem než k 38,možná sem tento signál ani nedoletí.No uvidíme pokud si nechám pořídit příští týden kvalitnější antény jestli to naladím.Pokud ne tak na 99% bych měch chytnout mux2 z Katowic,který začne vysílat od 31 července.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Libor L 10. 06. 2011, 07:25:07
Věci jsou jednoduché, jsou pouze dvě možnosti, buďto  K 38 naladíte nebo ne. Můžete to udělat anténou se zesilovačem a přijímačem nebo anténou a  měřicím přístrojem. Za první zkoušku dáte cca 300 Kč (pokud žádnou anténu nemáte k dispozici, což u Vás neplatí), za zkoušku odoborníkem o něco více. Pokud dáte adresu, dá se z mapy vyčíst výškový profil trasy od Vás na vysílač Skrzyczne a poměrně dobře odhadnout výsledek. Odborník Vám řekne spoustu parametrů k signálu, já Vám řeknu ANO, NE.
Odborník musí uhradit podíl nákladů na pořízení měřicího přístroje, podíl nákladů na svou kvalifikaci, náklady na spotřebovaný čas a náklady na dopravu k Vám.
Moje "náklady" jsou o něco levnější, protože nemusím vydělat, jde pouze o koníčka a hraju si. S Vaší důvěrou však nikoliv.

A co takhle ŽL na to vaše "hraní", máte? To se pak není co divit, že to v oboru vypadá, jak to vypadá!!
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Martin B. 10. 06. 2011, 08:22:30
když to nebude Kostka, tak klidně Šiška i Jouda :-)
Kostka jsem chtěl napsat původně (ani nevím proč mě to napadlo jako první) ;D  ;D Pak jsem si ale vzpoměl, že by se někdo mohl urazit... ;D  Pravé jméno toho dotyčného ale samozřejmě neřeknu... ale byl to jeden prodejce elektroniky a mimo jiné i set-top-boxů, který je ve volných chvílích jezdil i montovat (je vidět, že je to všude stejné, ať jsou to Domažlice, nebo Vysočina)... kdyby denně objel dvě rodiny, od každé by si vzal "pětikilčo" do kapsy, tak má celkem slušný vedlejší a nezdaněný příjem... to, že místní malý trh (několik vesnic okolo) zahltí nekvalitními instalacemi ho zjevně netrápí.... on za kostičkování a vypadávání příjmu přece může celý ten "špatný" systém DVB-T, že.... některým jeho zákazníkům kostičky nevadí... ostatním se potom doporučí DVB-S (přijímače DVB-S a paraboly ten dotyčný samozřejmě také prodává i montuje, navíc Astru umí onen borec na obloze najít pouhým trochu přimhouřeným okem)... a to prosím v oblasti, kde Javořice i Krásné doslova hraje i na "namočený provázek" a to jak v dobách analogu, tak i DVB-T...

jo, jo, kde jsou ty časy, když jsem tenkrát asi v dvanácti letech kuchl moduly KV, OMF s mezinosným zpracováním zvuku a ZMF + NF ze staré TV... trochu je upravil, přidal zdroj 12 a 30V, jednoduchou předvolbu a reproduktor a postavil si přijímač TV zvuku... jelikož AVC v původní TV bylo klíčované z řádkového rozkladu a ten jsem tam samozřejmě neměl ;D, tak na AVC jsem napevno prdnul trimr s regulací 0-9V, a při plném napětí AVC se mi tenkrát na "pracovním stole" z toho rozeřval zvuk z ČT1 22k, jen na kousíček drátu, který byl hozený na tom stole...
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: Jan Bajger 14. 06. 2011, 16:40:47
Pane Farník, jak jste včera (13.6.2011) dopadl s měřením K 38 od firmy? Díky za odpověď.
Název: Re: nová anténní soustava v RD
Přispěvatel: David Farnik 14. 06. 2011, 17:36:02
Měl bych chytat ten k 38,signál tady je.Včera sme se domluvili na podrobnostech,včetně typu antén.Zítra mi vše přijdou nainstalovat.Tak snad to klapne....